KEMIJSKO ČIŠĆENJE OTVORENIH RASHLADNIH SUSTAVA

Kemijsko  čišćenje otvorenih rashladnih sustava uključuje čišćenje rashladnog tornja, čišćenje ispuna rashladnog tornja, čišćenje cijevnog snopa evaporativnog kondenzatora, čišćenje izmjenjivača topline i čišćenje spojnih cjevovoda.

Kvalitetna priprema vodekemijski tretman vode za nadopunu (antiskalant, inhibitor korozije i biocid)  je nužnost u otvorenim rashladnim sustavima. U slučaju nepostojeće ili loše pripreme vode/kemijskog tretmana vrlo brzo dolazi do stvaranja naslaga na izmjenjivačima topline ili ispunama rashladnog tornja.

Naslage mogu biti anorganske (kamenac, oksidi metala, fosfati, čestice prašine iz zraka) ili organske (mikrobiološke nakupine).

U  izmjenjivačima topline najčešće se stvara kamenac,  rjeđe dolazi do organskih naslaga. Kemijsko čišćenje izmjenjivača topline provodi se u kiselom mediju (korištenjem kiselina). Ako su prisutne značajne organske nakupine, prije kemijskog čišćenja kiselinom, potrebno je provesti kemijsko čišćenje u alkalnom mediju (korištenjem lužina i tenzida).

Rashladni toranj je idealno stanište za alge, bakterije i gljivice. Čišćenje rashladnog tornja (ispune, bazen, stjenke, hvatači kapljica) od mikrobioloških nakupina provodi se u dva stupnja. U prvom stupnju se posebnim tenzidima i disperzantima razbijaju naslage i odvajaju od površine ispuna. U drugom stupnju se ispiru mlazom vode sa površina rashladnog tornja.

U slučaju da je na ispunama prisutna veća količina anorganskog depozita (npr. kamenac) čišćenje se može provesti ili skidanjem ispuna i potapanjem u kiselinu ili cirkulacijom kiseline kroz toranj. Cirkulacijom kiseline kroz toranj čisti se i cijevni snop evaporativnog kondenzatora.

Možemo Vam ponuditi

Biološke nakupine na ispunama rashladnog tornja

ciscenje-ispuna-rashladnog-tornja-sustava
Kontaktirajte nas

Trenutno nismo online, ali možete nam poslati email i javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Promjeni kod. captcha txt

Start typing and press Enter to search