Kako postići maksimalnu ekonomičnost i sigurnost rada kotlovskog postrojenja?

 In Dokumenti

Priprema vode za toplovodne i vrelovodne kotlove

U toplovodnim i vrelovodnim kotlovskim sustavima često se ne pridaje dovoljno važnosti odgovarajućoj pripremi vode. Smatra se da su to zatvoreni sustavi u kojem nema pretjeranog stvaranja depozita i korozije. Međutim, u praksi, često susrećemo upravo suprotno, značajne količine depozita i izraženu koroziju. Posljedica takvog stanja je smanjen radni vijek kotla, uz povećanje potrošnje goriva i nepotrebno zagađenje okoliša.

Za ispravan rad kotla, kotlovska voda ne smije težiti taloženju (stvaranju depozita) i ne smije djelovati korozivno na konstrukcijske materijale.

NASLAGE (DEPOZITI) NA STJENKAMA KOTLA

U toplovodnim i vrelovodnim sustavima najčešće susrećemo kombinaciju dvije vrste depozita:

  • karbonatne naslage, tzv. kamenac
  • naslage željeznog oksida

Karbonatne naslage nastaju kao posljedica loše ili nepostojeće pripreme vode, a naslage željeznog oksida su posljedica korozije u sustavu. U praksi, depoziti su najčešće kombinacija kamenca i željeznog oksida.

Naslage se najviše talože na mjestima najvećeg toplinskog opterećenja i značajno smanjuju prijenos topline. Zbog toga se za isti toplinski učin drastično povećava potrošnja goriva, te dolazi do oštećenja kotla uzrokovanog lokalnim pregrijavanjem.

 

Prikaz učinka depozita na prijenos topline sa dimne na vodenu stranu

 

Što je korozija?

Najjednostavnije rečeno, korozija je proces u kojem se metal želi vratiti u svoje prvobitno stanje (oksid). Očituje se kao gubitak konstrukcijskog materijala. Produkti korozije se zatim talože po stjenkama kotla, začepljuju hvatače nečistoća, cijevi i sl.

Ako se sustav puni omekšanom vodom, korozija postaje dominantni problem!

Prevladavaju dva tipa korozije:

  1. Kisikova, tzv. pitting korozija – Uzrokovana je otopljenim kisikom, a karakteriziraju je duboki krateri na konstrukcijskom materijalu.
  2. Korozija uzrokovana niskom pH vrijednošću, tzv. opća korozija – Korozija je vrlo izražena u kiselom području (<pH 7), a porastom pH vrijednosti iznad 8 se smanjuje. Idealno područje za ugljični čelik je 8,5-10.

NAŠA PREPORUKA

Kako biste osigurali maksimalnu efikasnost i dugovječnost rada kotlovskog sustava preporučamo:

  1. Punjenje i nadopuna sustava omekšanom vodom (ukupna tvrdoća < 0,5 °nj) uz kontrolu tvrdoće vode.
  2. Doziranje inhibitora korozije i taloženja BT 1100 u količini od 12 kg / m3 vode u sustavu i istu količinu sredstva po svakom m3 dopune tijekom rada sustava (za male sustave i sustave sa zanemarivim gubicima). Za velike sustave i sustave sa znatnim gubicima preporuka je dozirati BT 1500 u količini od 0,8 kg/ m3 vode u sustavu. Za odabir odgovarajućeg kemijskog sredstva kontaktirajte nas.
  3. Provoditi periodičke analize kotlovske vode i vode za nadopunu.
Recent Posts
Kontaktirajte nas

Trenutno nismo online, ali možete nam poslati email i javit ćemo Vam se prvom prilikom.

Promjeni kod. captcha txt

Start typing and press Enter to search